diumenge, 26 d’abril del 2015

10 consells per als que us llanceu a fer un Petxa-Kutxa:


1. Entrena’t. Investiga. Descobreix en la xarxa altres Petxa-Kutxes sobre temes que t’interessen.
2. Evita l'autobombo, el yo-mi-me-conmigo o què-guai-que-sóc. Es tracta de fomentar la creativitat no de fomentar l’ego.
3. Dissenya unes diapositives simples, amb poc o cap text i molt visuals. Han de complementar el teu discurs, no substituir-lo.
4. No has de llegir el text de les teues notes: desanimaries a l’audiència.
5. Conta alguna història, per breu que siga, o dóna-li un toc d'humor. Parlar tan sols de fets i dades avorreix a les pedres.
6. Assaja com si fos de veritat, és a dir, que cada diapositiva dure exactament 20 segons (configura l'avanç automàtic de diapositives).
7. Quan assages, grava't en vídeo, fixa't en els encerts i corregeix la teua comunicació no verbal si cal.
8. Analitza la veu dels teus enregistraments i repeteix l'assaig millorant allò que calga (monotonia, mots crossa, parlar de pressa...) .
9. Evita les presentacions atropellades, si parles d'un concepte en cada diapositiva pateixes tu i l'audiència. Utilitza dos o més diapositives per parlar d'una mateixa idea de tant en tant.
10. Gaudeix de la teua presentació i fes gaudir als altres .

Més idees sobre els continguts:

Què pose?
Tot allò que t’interesse comunicar personalment.  I recorda, a un PK no n’hi ha res cert, ni res fals, són les teues idees i si creus que tens alguna cosa a dir, pren la paraula.

Com ho dic?
Millor una frase personal que tota una explicació teòrica: “Sóc voluntari” i encara millor, una pregunta retòrica que implique a l’auditori “I tu què fas pels demés?”

Quina i quanta informació aporte?
Les imatges les tries tu i per tant et defineixen d’alguna manera, a més tens un tope de 20 diapositives. Per altra banda, la narració de la teua història és el que conta, molt més que les dades aportades.

On penjar-lo?
Puja les diapositives de la teua presentació a SlideShare és un dels llocs o es troben els PPT professionals (posa-li l’etiqueta “Petxa-Kutxa” si vols que altres usuaris el troben).

REFERENTS DE NARRACIÓ ORAL
- ¿Cómo montar un Pecha Kucha? http://youtu.be/M3F1h_BbUx0
- FemLab (concurs monòlegs de científics): http://youtu.be/Y-1ZQV5sZkA
- Pecha Kucha creatividad: http://www.youtube.com/watch?v=sznaC1z5Emg


WEBGRAFIA: