dijous, 5 de juny del 2014

Pòster poètic amb haikús

El perfum del xiprer
sempre més el tindré
en el teu bes.
Rosa Leveroni

La poesia és un joc de sorpreses amagades que requereix uns procés de descobriment adequat al ritme de cadascú. Perquè quede clar, ho explicaré amb un exemple que coneguem tots. La poesia sovint funciona com els acudits que per a gaudir-los millor no cal que ens els explique ningú, sinó que hem d'arribar sols a desxifrar el codi o el joc ocult que ens farà gaudir d'un somriure còmplice. De fet, com a entendre els acudits hem aprés, tothom pot arribar a estimar la poesia, però si volem que els més reticents s'inicien en aquest delicat art no hem de tenir presa.

Ja hem introduït el recurs de la ludolingüística i hem vist com els jocs de llengua ens poden servir per entendre la poesia des d'un punt de vista formal que s'entrena amb la infinita gama dels jocs de llengua (acudits, jeroglífics, acròstics, palíndroms, embarbussaments, homofonies, lipogrames, etc.). Si ens entrenem molt en els jocs de llengua arribarem a la conclusió, com Joan Brossa, de que tots els vocables del diccionari són poètics.

El següent pas que haurem de donar per descobrir els secrets  que la poesia té per a nosaltres és el d'entendre que la poesia es troba a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Per a entendre aquesta idea ens ajudarem d'un tipus de poesia japonesa anomenada haikús. El haikú és allò que està succeint ara en aquest lloc, en aquest moment. Dedicar-nos a l'escriptura del haikú ens permetrà entendre que la poesia es troba a qualsevol lloc i que pot aparéixer en qualsevol moment de la nostra quotidinaitat. Estilísticament, un haikú és un poema breu, que sol tenir dèsset síl·labes distribuïdes en tres versos, de 5, 7 y 5 síl·labes respectivament que tracta de descriure de forma brevíssima una escena, vista o imaginada.

A la literatura catalana trobem molts haikús com aquests de Rosa Leveroni i d'altres autors que ens inviten a descobrir la poesia en cada bri de cosa. Per a entendre millor els haikús ens podem ajudar d'un suport visual que ens pose en situació o en l'estat d'ànim que el poema vol transmetre. Veure haikús amb imatges. O aquest altre de 10 imatges per a 10 haikús.

ACTIVITAT:
- A partir d'aquesta idea de buscar una imatge per a un determinat haikú et proposem que elabores els teus propis muntatge a manera de pòster en el google drive. Selecciona la imatge i incorpora el haikú traduït baix o al costat.
- Altra possibilitat per a elaborar el pòster poètic és que escrigues el teu propi haikú a partir d'una imatge que t'agrade o que aprofites algun poema d'un poeta famós per a extraure els versos amb els que composar el teu haikú. Ací trobaràs molts haikús i poemes en català per a seleccionar.
- Per a buscar poemes i altres idees entra al Taller de haikús a poesia de butxaca.
- Per a posar-te en situació inspirat pel muntatge que sobre els haikús de Benedetti tens a continuació.
- Per inspirar-vos amb referents poètics pensats per als joves entreu a POESIA DE BUTXACA. Si no trobes cap poema que t'agrade, envia'ns els teus comentaris i algun poema del  teu gust.